Картинка
Новини Про Інститут Наукова діяльність Структура Аспірантура Закупівлі Контакти Конференції ІПФ Профспілка СПЕТФ-МНФ-2024

Міжнародна конференція МАГАТЕ "Регіональний семінар з ядерної технології по збереженню культурної спадщини"
(RER/0/034)

Термін проведення: з 09.10.2013 по 10.10.2013

Організатори

МАГАТЕ, ІПФ НАН України

Інформаційне повідомлення

Міжнародна конференція МАГАТЕ на Сумщині

Міжнародне агентство з атомної енергії ( МАГАТЕ ) у співпраці з урядом України проводить міжнародну конференцію з використання ядерних технологій у збереженні артефактів культурної спадщини. Приймаючою стороною є Інститут прикладної фізики Національної академії наук України (м. Суми).

Дата і місце проведення: 9-11 жовтня 2013 р., м. Суми, вул. Першотравнева 9/1, Наукова бібліотека Державного вищого навчального закладу « Українська академія банківської справи Національного банку України », конференц-зал. Початок о 9-й ранку.

В конференції візьмуть участь представники: МАГАТЕ, Австрії, Албанії, Азербайджану, Болгарії, Боснії та Герцеговини, Бразилії, Греції, Грузії, Ізраїля, Кіпру, Казахстану, Латвії, Литви, Колишньої Югославської Республіки Македонії, Мальти, Польши, Португалії, Румунії, Сербії, Словенії, Таджикістану, Угорщини, України, Хорватії, Чорногорії.

Метою конференції є сприяння обміну знаннями та досвідом з поточного і перспективного використання ядерних технологій для характеризації, визначення віку та збереження артефактів культурної спадщини, а також зміцнення відносин і встановлення міжнародних зв'язків в країнах учасниках.

Довідкова інформація: Інститут прикладної фізики НАН України приймав активну участь в попередньому проекті МАГАТЕ ( RER/8/015 « Використання ядерних методів для визначення характеристик та збереження артефактів культурної спадщини в Європейському регіоні » , 2009-2011 ), який показав , що ядерні технології оптимально підходять для неруйнівної характеризації артефактів культурної спадщини для їх збереження та відновлення, а також для їх стерилізації та консервації за допомогою променевої обробки. Опираючись на результати проекту RER/8/015, був розроблений проект RER/0/034 «Посилення ефективності заходів щодо характеризації, збереження та захисту об’єктів культурної спадщини» (2012-2014 рр.), в рамках якого і відбувається вищезгадана конференція. Важливою метою нинішнього проекту є розширення можливості доступу кінцевих користувачів (археологів, реставраторів, працівників музеїв тощо) до сучасних ядерно-фізичних методів та методик характеризації та обробки об’єктів культурної спадщини. Не менш значущим аспектом є розробка нових методик та застосування вже існуючих до більш широкого кола артефактів культурної спадщини.

Більш детальна інформація міститься на англійській сторінці

Останні новини

Різне

Інститут прикладної фізики Національної академії наук України,з глибоким сумом сповіщають, що 15 травня 2024 року на 54-му році життя зупинилось серце видатного українського фізика, лідера наукової школи “Квантові підходи в задачах зіткнення важких іонів і електронів в електромагнітних полях” Романа Івановича Холодова. Детальніше ...